The Box -virtuaalihanke selvitti: Kahvikin maistuu erilaiselta rikastetussa todellisuudessa 

 

Mediatiedote 20.3.2017

Ruoka ja juoma maistuvat erilaiselta eri tilanteissa. Haaga-Helia amk:n ja Tekesin yhteinen The Box
-virtuaalihanke selvitti, miten keinotekoinen, rikastetulla todellisuudella viimeistelty nauttimistilanne vaikuttaa kahvin makukokemukseen.

Palautapa mieleen kesän ensimmäisen uuden perunan maku, saunaoluen ensi puraisu tai kauan himoittu mansikkakakku. Niin ruoan sesonkien vaihtelut kuin nauttimistilanteet antavat maistettavaan ruokaan oman, ainutkertaisen lisänsä.

Haaga-Helia ammattikorkeakoulun ja Tekesin yhteishankkeessa selvitettiin, miten rikastettu ja sekoitettu todellisuus vaikuttaa asiakaskokemukseen. Aidon baristan tarjoilema standardoitu kahvituote sai uudenlaisia konnotaatioita riippuen siitä, maistoiko koehenkilö sitä Helsingin keskustan aidossa kahvilassa vai siellä kuvatun miljöökuvamateriaalin keskellä The Box -elämystilassa Helsingin Etelä-Haagassa.

–Keskeisenä ajatuksena on tutkia, pystytäänkö kahvilakokemus siirtämään Helsingin keskustan kahvilasta mixed reality -kahvilaan. Siis sellaiseen, jossa osa miljööstä on digitaalista (näkymä katuvilinään, äänimaisema, osa muista kahvilavieraista), mutta osa käsin kosketeltavan todellista (kahvi, barista, jotkut kahvilavieraat). Asiakkaiden kahvilakokemusta mitattiin Helsingin keskustan kahvilassa sekä The Boxissa, kuvaa yliopettaja Teemu Moilanen tutkimusasetelmaa.

–Ensi vaiheen alustavat tulokset ovat erittäin innostavia. Mixed reality -kahvila on hyvinkin aidon tuntuinen, ja joiltain osin jopa alkuperäistä miellyttävämpi. Kuitenkin tuloksissa nousi esiin, että kahvi jopa maistui erilaiselta ja siitä saatiin eri nauttimispaikoissa erilaisia virikkeitä. Jos pystymme siirtämään kahvilakokemuksen Helsingin keskustasta laitakaupungille, pystymme yhtä hyvin siirtämään New Yorkin Riihimäelle. Reaaliaikainen yhteys tarjoaa valtavia liiketoimintamahdollisuuksia, Moilanen ennustaa.

Kahvitutkimus on jatkumoa Gastro Helsinki -messuilla tammikuussa 2016 lanseeratulle The Box
-elämyshankkeelle. Gastrossa messukävijät vietiin makumatkalle Suomen kansallismaisemiin, tunturien laelle, metsän siimekseen ja mökkilaiturille. Seuraavaksi The Box tutkii ja simuloi hologrammein Rovaniemen omaa poikaa, Joulupukkia.

The Box -hankkeessa syntyy vuosina 2016–2018 useita rikastetun todellisuuden palveluympäristöjä, joissa asiakkaat kokevat ainutlaatuisia elämyksiä. Hanke tarjoaa hotelli-, ravintola-, matkailu- ja elämysalan yrityksille uudenlaisia palvelutilojen ja tuotteiden testaus- ja mittausalustoja. Samalla synnytetään konkreettisia, suomalaisia tuotteita, palveluja ja innovaatioita globaaleille markkinoille.

Lisätietoja kahvitutkimuksesta: yliopettaja Teemu Moilanen p. 040 510 7317
Lisätietoja The Box -hankkeesta:
projektipäällikkö Pasi Tuominen p. 040 488 7536
Kuvapyynnöt: lehtori Eeva Puhakainen, p. 040 488 7166
etunimi.sukunimi (a) haaga-helia.fi

www.thebox.fi / #thebox / #whatsinthebox / www.facebook.com/imagineeringbox/

Hankkeen yhteiskumppaneita ovat Tekesin ja Haaga-Helia amk:n lisäksi Manchester Metropolitan University, Universidado do Algrave, Hotelschool den Hague, Metos, Pixoi, Pinto, CMB Ravintolat, Flik, Fantasia Works, Hotel Haaga ja Sinebrychoff sekä Ähtäri Zoo. 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.